19 jun 2012

Preguntes per a un futur en clau valenciana

És un fet incontestable que el poble valencià conta en una llarga història i en una cultura secular. No obstant això, els valencians, com moltes atres comunitats culturals, idiomàtiques i ètniques del món, nos estem enfrontant estes últimes décades al fenomen omnipresent de la globalisació. Un procés imparable que, si be propicia un major i desijable contacte entre tots els pobles de la Terra, aixina com el seu coneiximent mutu, és també cert que pot posar en perill de desaparició o desvirtuació moltes de les coordenades culturals dels pobles més dèbils demogràficament.  
Estes coordenades culturals constituïxen el patrimoni de tot un poble, i deuen ser objecte actiu de protecció i foment per a que puguen ser transmeses de forma intacta a les noves generacions, i perpetuades per estes. En eixe marc, l’associació cultural Germania Valenciana vol proclamar el dret i el deure dels valencians a ser protagonistes del seu propi futur, i en particular, a mantindre i potenciar els valors del poble valencià i la seua realitat històrica i identitària.  

En estos moments en els que la societat valenciana travessa una profunda crisis –crisis de valors ètics, d’alternatives econòmiques, de referents ideològics–, algunes preguntes que requerixen resposta pareixen sorgir en certa ansietat del colectiu social:

  • ¿Existixen, en veritat, una Intelectualitat i una Classe Dirigent valencianes, pròpies, singulars i diferenciades del restant de les comunitats històriques que conformen Espanya o, com alguns defenen, no tenim viabilitat més que formant part del proyecte polític-cultural català, o be com a simple prolongació de la cultura castellana? 
  • L’història, la llengua, les manifestacions de la cultura popular, ¿són arguments suficients per a demostrar i afirmar nostra personalitat diferenciada i, en conseqüència, nostra identitat com a poble? 
  • I, per fi, ¿existix en este moment un sentiment colectiu, una consciència majoritària de pertànyer a un poble en història, llengua i cultura que fa diferents i singulars als valencians del restant dels pobles peninsulars i europeus?

A intentar contestar estes preguntes, i a escoltar a quants estiguen presents en els nostres coloquis, anem a dedicar unes jornades de reflexió –les primeres Jornades de Germania que iniciem en este mes de juny, que continuarem en l´última semana de setembre, i que vorem culminades en el mes de novembre en la presentació pública d’unes ponències que, redactades per prestigiosos professionals i experts dels diferents camps analisats, tenen l’aspiració de servir com a guia i resposta raonada i reflexiva davant els reptes de futur d’esta societat.

L’economia valenciana es la primera protagonista el pròxim dimecres dia 20, en el Saló d’Actes del Museu de la Ciutat de Valéncia. En esta primera jornada  repassarem la situació actual dels diversos sectors econòmics valencians i apuntarem possibles llínees de futur que puguen reactivar la generació de riquea i benestar per a tota la societat. 

En esta taula temàtica pretenem també posar de relleu el dinamisme econòmic que històricament ha caracterisat al poble valencià. No per casualitat, les époques més fecundes de l’història i la cultura valencianes han segut, precisament, aquelles en les que el poble valencià ha gojat d’un major desenroll econòmic i productiu. 

L’història de Valéncia será nostra segona protagonista, el dijous dia 21 i en el mateix lloc. Donarem una ullada general a les cultures que han servit de solage i ferment de la nostra personalitat, repassarem els moments més gloriosos i també –perque l’història és la que és– les persecucions patides pel poble valencià, en una evolució secular ininterrompuda que aplega fins als nostres dies. 

D’esta manera, Germania Valenciana dona compliment als seus objectius fundacionals d’estructurar, coordinar i establir accions de sensibilisació, coneiximent i debat d’experts entorn del fet integral valencià. Unes accions que, propiciant en la societat un millor coneiximent de la pròpia història i personalitat, fomentaran l'autoestima dels valencians com a poble i, de pas, hauran de propiciar cara a l'exterior una percepció més correcta i dignificada de la nostra image. 

Lo que no es coneix no es pot voler. La cultura del coneiximent inspira la nostra proposta, que vol difondre els valors de llibertat, tolerància i treball que caracterisen al poble valencià. Serà la millor manera de construir un proyecte de futur. Per supost, en clau valenciana. Queden tots convidats. 

Fernando Millán - Manuel Marzal - Òscar Rueda 

Las Provincias, 19 – 6 - 2012